Conform normelor în vigoare instituțiile publice sunt obligate să asigure transparența datelor despre activitatea și structura lor (și) pe site-uri proprii, astfel încât orice cetățean să poată avea acces la astfel de informații. Este o obligație prevăzută de acte normative clare, astfel încât publicul să știe ce și cum cu aceste instituții aflate (zice-se!) în slujba cetățeanului. Este valabil, bineînțeles, și pentru primării (sau, mai ales), cum ar fi, de exemplu, Primăria municipiului Giurgiu. Aici sunt mai multe de spus, adică despre site-ul Primăriei Giurgiu, multe le-am spus personal încă din 2020 primarului Adrian Anghelescu, respectiv faptul că site-ul Primăriei nu este în regulă. În multe cazuri (prea multe) dacă vrei să afli ceva despre Primărie e bines să întrebi un prieten și nu să intri pe site! Din curiozitate, am intrat, totuși, și am căutat cea mai banală și simplă informație și am accesat secțiunea privind conducerea Primăriei. În acest fel am constatat că din 2020, de când s-a instalat noua conducere, după alegeri evident, municipiul nu mai are secretar general. Adică persoana responsabilă cu legalitatea și cea mai îndreptățită să spună dacă ceea ce se face este conform legii. După cum vedeți în imagini, la secțiunea „conducerea primăriei Giurgiu//conducere 2020// secretarul general al municipiului Giurgiu” nu apare nimic. Tot cam pe acolo, este disponibilă și opțiunea „conducerea primăriei Giurgiu// vechea conducere”, adică aceea dinainte de 2020, când era primar Nicolae Barbu. Aici, se vede în poză, există secretar, și anume Liliana Băiceanu. Ba este și un CV al dumneaei. Și atunci, unde a dispărut între timp secretarul municipiului?!! O să spuneți că există, și eu știu că există, dar site-ul Primăriei nu știe! Așa cum nu știe și multe altele, dar vom mai discuta despre asta.
Pe de altă parte, restul conducerii este complet. Apar primarul și viceprimarii, precum și administratorul public. Cu poze și CV- uri (mai puțin CV la administratorul public, dar asta nu e o problemă). Ceea ce este interesant este faptul că sunt diferențe semnificative între modurile în care sunt prezentați primarul și vieprimarii. Deși, știe orice utilizator de site-uri, în acest domeniu trebuie respectate aceleași reguli de grafică și de prezentare. Dar aici, se pare, este după cum i s-a părut administratorului de site că e mai potrivit. Primarul Adrian Anghelescu este prezentat cu o poză mare- mare, bine pusă în valoare (rimă involuntară) și cu numele trecut bine conturat (vezi foto) iar CV-ul este în continuare. Viceprimarul PNL Silviu Dumitrescu are și el o poză cât de cât generoasă, dar nu chiar ca a primarului, iar numele este trecut, așa, mai mic, CV-ul fiind accesat prin alt click. Iar viceprimarul Marian Damian are o poză mică (dar… reușită!), că doar este de la opoziție, nu-i așa?
O să spună unii și alții că sunt cârcotaș, că ce contează dom-le pozele important este ce fac! Așa o fi, dar după cum știu eu primarul Adrian Anghelescu promitea tot timpul transparență totală. Ori, după cum arată site-ul, nu prea e atât de totală. Ca să nu mai vorbim despre altele, că divagăm. Și mai știu că sunt niște reguli stabilite în acest domeniu prin acte normative, niște legi cum s-ar spune, pe care, iată, chiar Primăria Giurgiu nu le respectă. Încercați să aflați de pe același site ce proiecte de hotărâre vor fi dezbătute în ședința din 31 martie. Veți vedea că sunt publicate 6 proiecte. Dar, să știți de la noi, pe ordinea de zi sunt 29 de proiecte de fapt. Sigur, cică trebuie postate doar cele cu caracter normativ. Însă, cum rămâne cu transparența? Nu ar fi bine să știe oricare cetățean ce urmează să discute aleșii noștri locali. Am solicitat de mai multe ori compartimentului mass media să transmită măcar presei documentația completă, nu doar ordinea de zi, fiindcă aceasta nu spune mare lucru. Am solicitat asta inclusiv în prezența primarului Adrian Anghelescu, spunându-i că pe vremuri așa se întâmpla și așa este și normal, să știm ce se propune pentru ședință și, mai ales, de ce. De ce la Consiliul Județean se poate și la Primărie nu?? Verificați site-ul Consiliului Județean și veți vedea că acolo sunt postate cu ceva timp înainte de ședințe toate materialele. Nu doar proiectele de hotărâre, ci toată documentația: referate, rapoarte, studii, expuneri de motive etc. Ori, tot administrație este, nu-i așa? Dar de care?
P.S. Pentru cei care vor sesiza că nu am postat poză și cu administratorul public al municipiului precizez că în poza aceea vorbește la telefon și nu am vrut să îl deranjez!!