Restart TV
Actualitate Știri

„Trivistoria- carte de cunoaștere istorică și ficțiune pentru toate vârstele”

Managerul Muzeului Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu, Gabriel Dumitru, a prezentat luni, 3 octombrie, episodul pilot (volumul I) denumit „Trivistoria- carte de cunoaștere istorică și ficțiune pentru toate vârstele”, volum aparținând lui Gabriel Dumitru și lui Florentin Breazu. Evenimentul se constituie (și) ca o avanpremieră la conferința „Oltenia, interferențe culturale”, ce se va desfășura la Muzeul Olteniei din Craiova, în perioada 5- 7 octombrie. La această conferință, cei doi autori menționați mai sus vor susține o comunicare cu titlul „Istoria ca o poveste”- prezentare educativ- multimedia.

Gabriel Dumitru a vorbit și despre aplicația „Trivipedia” și despre utilitatea acesteia, mai ales în rândul copiilor și adolescenților în ceea ce privește cunoașterea unor personaje și a unor evenimente din istorie.

Proiectul Trivistoria „s-a născut de la două premise simple, pe care autorii le consideră valide, reale.

Prima se referă la faptul că toți TREBUIE să ne cunoaștem istoria.

Mai ales generațiile tinere (copii, adolescenți) este necesar să se dezvolte

într-un mediu care nu face hiperbolic și apoteotic trecutul,

ci îl prezintă pe cât posibil în adevăr, drept sursă de cunoaștere.

A ști cine ne sunt strămoșii, care le erau metehnele și calitățile, ne oferă un bagaj enorm de informații ce ne pot ajuta mai ales dacă vrem să evoluăm, indiferent pe care palier al existenței: material, intelectual, sentimental, spiritual.

A doua premisă face trimitere către constatarea (obiectivă) că din ce în ce mai mult omul este tentat să își deruleze existența într-un singur aspect al realității spațiu-timp: prezentul concret, material. Și atât.

Trecutul nu există, viitorul e imposibil de proiectat, de creionat.

Trivistoria reprezintă o inserție inteligentă în modurile de comunicare agreate

în prezent: canale de comunicare prin intermediul jocului, informație științifică oferită prin mijloace moderne.

Autorii, Gabriel Dumitru și Florentin Breazu, au abandonat astfel abordarea

clasic științifică, ce se dovedește din ce în mai abitir desuetă, anacronică,

și au coborât știința în gadgeturile și modalitățile unanim acceptate drept canale de comunicare și informare în prezent: jocuri care testează inteligența, tablouri vorbitoare grație inteligenței artificiale, smartphone-uri.

La nivel național și cel puțin european, Trivistoria și complexul augmentat

de instrumente cultural-științific-educative din care face parte reprezintă un adevărat vârf de lance, un deschizător de drumuri.

Vă invităm să ne însoțiți într-o aventură fantastic-istorică cum nu ați mai trăit niciodată!”, după cum se arată în cuvântul înainte aparținând tot lui Gabriel Dumitru și Florentin Breazu.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate