Restart TV
Internaționale Știri

Trenul Connecting Europe Express va intra în România pe la Giurgiu

Plecat pe 2 septembrie din gara din Lisabona, după un traseu de 20.000 km, prin 26 de țări și peste 100 de localități, trenul Connecting Europe Express va ajunge mâine la Giurgiu, iar pe 7 octombrie, la destinația finală, Paris. Pe parcursul său, trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei, de-a lungul călătoriei fiind organizate diverse evenimente pentru a-l întâmpina în gările în care se va opri în Europa, inclusiv mâine, la Giurgiu, la 9.55. La Gara Giurgiu Nord, trenul va fi primit de autoritățile publice locale și județene, iar în timpul staționării sale se vor desfășura momente folclorice, cântece și dansuri specifice zonei Vlașca și va putea fi admirat un stand expozițional cu portul tradițional.

Conform site-ului oficial al Comisiei Europene, persoanele pasionate de căile ferate vor putea urmări dezbaterile care vor avea loc la bord, precum și conferințele privind politica UE în domeniul infrastructurii și rolul rețelei transeuropene de transport care vor fi transmise în direct pe site-ul web al evenimentului de la Lisabona, București, Berlin și Bettembourg.

Având în vedere că anul 2021 a fost desemnat ca fiind „anul căilor ferate”, în UE s-a decis ca trenul simbolic, numit Connecting Europe Express, să traverseze Europa timp de mai bine de o lună. Acesta a plecat pe 2 septembrie de la Lisabona și va ajunge la destinație pe 7 octombrie, la Paris. Potrivit comisarului european Adina Vălean, trenul își va propune să testeze care sunt obstacolele ce stau în calea creării unei rețele feroviare perfect interconectată.

Trenul a trecut deja prin Milano, Viena, Atena și va intra în România pe la Giurgiu, pe 17 septembrie. Va opri la București, Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea și Arad și va ieși din țară pe 18 septembrie, pe la Curtici. Pe 21 septembrie, trenul va fi la Varșovia, pe 25 septembrie la Praga și pe 1 octombrie la Stockholm. Punctul final va fi pe 7 octombrie, la Paris.

Realizarea proiectului Connecting Europe Express a fost posibilă datorită colaborării partenerilor din sectorul feroviar european și a instituțiilor de la nivel național, local și de la nivelul UE. Din cauza lățimilor ecartamentului diferite din Europa, Connecting Europe Express va fi compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, trenul standard și trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei, iar vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene.

Connecting Europe Express este rezultatul cooperării unice dintre Comisia Europeană și Comunitatea Căilor Ferate Europene și a Gestionarilor de Infrastructură (CER), operatorii feroviari europeni, administratorii de infrastructură și numeroși alți parteneri de la nivelul UE și de la nivel local.

Sursa foto: https://ec.europa.eu/

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate