Se (re)lucrează acum pe strada Gării pentru a fi reparat ce s-a modificat anul trecut! Pentru aducere aminte, această stradă a fost (și rămâne) un subiect de mare interes, având în vedere cît de mult a fost în central atenției și cât de mult s-a cheltuit pentru investițiile de acolo. Ea a devenit pietonală, tot în urma unor îndelungi dezbateri, în perioada când Lucian Iliescu era primar și a încercat să creeze aici un pol de atracție pentru giurgiuvenii dornici de amintiri de pe vremea când încă aveam celebra „Farfurie”. La vremea când s-a decis transformarea străzii Gării în stradă pietonală, au fost efectuate diverse studii, s-a discutat (mai mult sau mai puțin aprins) cu proprietarii spațiilor comerciale, s-a ajuns la un proiect și a fost pus în aplicare.
Inaugurare fără recepționare!?
Cu vreo trei ani în urmă, fostul primar Nicolae Barbu a repus pe tapet strada Gării. În sensul în care se dorea, spunea edilul de atunci, reluarea traficului pentru că așa solicitau comercianții dar și pentru a fluidiza circulația către centrul orașului. Zis și făcut, a fost realizat un proiect a fost pus în practică și, în vara anului trecut, strada Gării a fost reinaugurată cu mare fast. Însă, ce să vezi, nu au trecut decât câteva luni și s-a dus pe apa sâmbetei lucrarea, mai precis s-a făcut praf și șleauri! Apoi, am aflat că nici măcar nu fusese recepționată și că mai trebuia să se lucreze la câte ceva.
Un proiect cam… negândit
Nu intrăm aici în detalii legate de proiect și de logica după care, de exemplu, locurile de parcare sunt mai puțne decât alveolele adiacente trotuarelor, sau de kitchul pe care îl reprezintă sferele din beton placate cu pietricele, ori atât de imensele și de neinspirat alese jardiniere. Pe de altă parte, nu doar carosabilul s-a deteriorat. În multe locuri au „luat-o la vale” și pavelele trotuarelor sau grătarele metalice de la canalizarea pluvială.
Mai mult contează faptul că strada Gării s-a deteriorate într-un timp foarte scurt, și s-a deteriorat serios. Oare nu s-a gândit nimeni că nu este la îndemâna oricui să realizeze o stradă cu acele pietre pe care le aveam cu mulți ani în urmă pe străzile orașului. Poate ar fi trebuit întrebați cei care au realizat o astfel de pietruire în central orașului, în zona Turnului Ceasornicului, unde, iată, lucrarea rezistă de ani buni și în bune condiții. Chiar, cum o fi arătat oferta tehnică a firmei care a lucrat și (re)lucrează acum pe strada Gării? Dar să revenim la ce și cum se întâmplă mi aproape de zilele noastre. Scriam că nu a fost făcută recepția dar a fost făcută inaugurarea. Și mai trebuie să aflăm și care sunt cauzele pentru care s-a produc o deteriorare atât de rapidă și de serioasă.
Așteptăm din partea Primăriei mai multe detalii despre cine răspunde pentru ce s-a întâmplat pe strada Gării. Chiar dacă firma care s-a ocupat de lucrare reface acum ce s-a stricat pe chetuiala proprie. Sunt, totuși, niște bani care au fost plătiți pentru lucrările din urmă. Ce se întâmpla dacă firma respectivă dispărea, dădea faliment de exemplu? Pe ai cui bani ar fi fost refăcută strada Gării? Sau nu ar fi fost refăcută. Deocamdată nu este nici cal, nici măgar. Adică nici pietonală nici redată circulației.