Restart TV
Actualitate Naționale

România ar putea introduce mai repede doza trei de vaccin anti- Covid

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunţat, marţi, că este luată în calcul administrarea mai devreme decât se anticipa a celei de a treia doze de vaccin anti-COVID, doză despre care se anunțase, inițial că va fi introdusă din luna octombrie. Potrivit declarațiilor sale o decizia finală va fi luată după o ședință din această săptămână. „La acest moment vorbim de administrarea unei doze trei cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. Am transmis către Ministerul Sănătăţii definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, doza trei adițională, care va completa în schemele inițiate pentru prima dată trei doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză trei, care va consolida răspunsul imun”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că săptămâna aceasta urmează o ședință de lucru, la care să participe experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Institutului de Sănătate Publică, ai Agenției Naționale a Medicamentului, și se va decide care este strategia de urmat.  Se intenționează fie începută mai devreme administrarea dozei trei pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt în centrele sociale, cămine și pe pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă. De asemenea, a mai spus medicul, vor primi a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, dar și cei care au factori de risc agravanți, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. 

Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate