Restart TV
Actualitate

Repere importante despre istoria urbei la Muzeul Județean „Teohari Antonescu”

O vizită la secția de istorie a Muzeului Județean „Teohari Antonescu” (dar nu numai) poate reprezenta o adevărată lecție în domeniu pentru orice giurgiuvean dar și o experiență cât se poate de plăcută. Aceasta pentru că aici sunt relevate foarte multe aspect și informații despre ceea ce a reprezentat Giurgiu în momentele și perioadele de referință ale României, și nu numai. De exemplu, sunt oferite, printre altele, date extreme de interesante despre înfiinţarea oraşului, despre monumente istorice,  despre perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, precum şi unele mărturii din perioada sec. XVII – XVIII, până la eliberarea Giurgiului, în urma păcii de la Adrianopole.

Mai sunt, de asemenea, exemplificări privind contribuția localnicilor la evenimentele din anul 1848 și la războiul de independenţă din 1877-1878, precum şi la primul război mondial. La fel de importante și de interesante sunt premierele care evidențiază Giurgiu la nivel naţional: prima corabie construită în Principatele Române (Mariţa, 1834), prima linie de telegraf (1853), prima cale ferată (1869), primul pod în curbă din Europa (Bizetz, 1906). Nu în ultimul rând, sacrificiul adus de Giurgiu la în primul război mondial este atestat de calitatea de oraş martir decorat cu „Crucea de război franceză”, datorită distrugerilor suferite în timpul ocupaţiei din perioada noiembrie 1916 – noiembrie 1918, decoraţie prezentă în expoziţie.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate