Am primit un comunicat de presă de la Prefectura Giurgiu prin care ni se explică faptul că în anumite localități restaurantele, cafenelele și altele de acest gen trebuie să respecte un anumit program. Aceasta fiindcă acolo se depășește un anumit număr de infectări cu coronavirus, prevăzut în niște norme. Acelea care au apărut recent, când s-a decis că se pot redeschide restaurantele. Dar, iată comunicatul iar apoi vom reveni:
„Având în vedere prevederile art. 6, punctul 4, din Anexa 3 ”Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc” din HG 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020 și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor COVID-19, precum și rata de incidență a cazurilor pozitive la 1.000 de locuitori la nivelul fiecărei localități din județul Giurgiu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu s-a întrunit în ședință online, la data de 08.09.2020, și a adoptat următoarea măsură:
În municipiul Giurgiu şi în comunele Gostinu, Herăşti şi Oinacu din judeţul Giurgiu, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfăşoară în intervalul orar 06:00 – 24:00, începând cu data de 09.09.2020.
Măsura este valabilă până la modificarea/abrogarea acesteia printr-o nouă Hotărâre CJSU Giurgiu, în urma analizei săptămânale a incidenței cazurilor pozitive COVID-19.
Pentru o mai bună înțelegere a cauzelor ce au condus la adoptarea măsurii mai-sus menționate, redăm integral conținutul art. 6, punctul 4, din Anexa 3 ”Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc” din HG 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020: ”Comitetele județene pentru situații de urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea într-o localitate din zona de competență a activității operatorilor economici prevăzuți la pct. 1 și 2, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada menționată, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori”.
Biroul de Presă al Instituției Prefectului Județul Giurgiu
Așadar, am înțeles! În Giurgiu, Gostinu, Herăști și Oinacu vor funcționa cârciumile (în spații închise, ca să nu fim acuzați că nu informăm corect) de la ora 6,00 la ora 24,00. Și nu mai mult, nici mai puțin! Dar de ce de la ora 6,00? Trebuia ceva mai târziu. Cu atât mai mult cu cât nici nu vin angajații pe la ora 5,00 să pregătească localul. Mai mare sau mai mic. Și,fiindcă tot a venit toamna, de ce până la ora 24,00? În Giurgiu, mai înțelegem, dar la Oinacu? Chiar trebuie să fie deschisă cârciuma (în interior) atât de mult? Mai ales că după harta recentă despre viitorul an școlar, Oinacu se află în zona roșie a covidului.
Acum, întrebări (dacă va răspunde Prefectura, vă anunțăm):
- Are legătură faptul că Oinacu este în scenariul roșu cu faptul că în acest comunicat este inclusă și comuna Gostinu? Asta având în vedere că sunt învecinate și pe același traseu rutier și nu numai.
- Câți elevi sunt care trebuie să facă naveta spre liceele din municipiu și care provin din aceste comune?
- Ce se va întâmpla după deschiderea anului școlar și cum se va decide dacă o localitate sau alta va trebui încadrată în alt scenariu (roșu, galben etc.) dacă se schimbă situația privind numărul de cazuri de Covid?
Și de ce să vorbim despre cârciumi. Despre școli nu se poate? Cu tot respectul, ne poate spune Prefectura Giurgiu care este situația pregătirilor pentru începerea anului școlar în localitățile din județul Giurgiu? Aici ne referim la pregătirile acelea care să protejeze elevii și profesorii. Adică ceva despre asigurarea măștilor, a dezinfectanților, a personalului de care este nevoie, cum se organizează și se amenajează spațiile din unitățile școlare, cine și cum supraveghează respectarea și aplicarea măsurilor de protecție, dacă s-a gândit cineva că se vor aglomera mijloacele de transport în comun când vor veni elevii de la țară spre Giurgiu sau, în ce privește nordul județului, spre București etc. etc.? Ar mai fi. Dar dacă primim răspunsuri măcar la aceste întrebări… ar fi un început.