Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un proiect de modificare a legislației privind finanțarea partidelor iar printre schimbările propuse în urma unei solicitări a Curții de Conturi se află posibilitatea ca partidele să primească donații, prin SMS, care să nu depășească 1% din salariul minim brut pe țară. De asemenea, donațiile primite de un partid de la o persoană fizică într-un an electoral nu vor fi limitate. „Donația în bani a cărei valoare nu depășește 1% din salariul de bază minim brut pe ţară poate fi efectuată prin serviciul de mesaje scurte, denumit în continuare SMS, sub condiţia utilizării unui număr de telefon cu abonament în rețelele naţionale de telefonie mobilă. Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de la acelaşi număr de telefon într-un an fiscal nu poate depăşi 2 salarii de bază minim brute pe ţară. Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de un partid politic într-un an fiscal nu poate depăși 10% din veniturile obţinute de partidul politic în anul respectiv”, conform proiectului.
În prezent, o persoană poate dona, într-un an, până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Conform propunerii Autorității Electorale Permanente, valoarea maximă a donaţiilor nu cuprinde donațiile pentru campaniile electorale.
O altă schimbare propusă în legislația de finanțare a partidelor prevede că donația în bani a cărei valoare depășește 5 salarii de bază minime brute pe țară se va efectua numai prin cont bancar. În prezent, donația care nu depășește 10 salarii de bază minime brute nu trebuie făcută prin cont bancar. Totodată, AEP propune ca veniturile partidelor provenite din cotizații să nu fie plafonate.
O altă modificare prevede că subvențiile de la bugetul de stat primite de partide, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu au fost utilizate până la sfârșitul anului fiscal, precum și dobânzile aferente, „rămân în posesia acestora pentru a fi cheltuite, în condițiile prezentei legi”, potrivit proiectului.
Prin acest proiect, AEP elimină condiția de a câștiga cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier în cadrul municipiului București pentru ca un partid să primească 25% din totalul subvențiilor anuale.