Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” Giurgiu vă aşteaptă cu o nouă expoziţie, dedicată profesorului giurgiuvean Ion Mateescu. Omagierea lui este realizată de muzeu printr-o expoziție patrimonială, care poate fi vizitată la sediul central de la Alei, în aceleași condiții ca și expoziția de bază, în perioada 27 iulie- 27 septembrie 2020. Readucem astfel în atenția publică personalitatea profesorului Ion Mateescu (1908-2013), la 7 ani de la moartea sa, care a avut loc cu puțin înainte ca acesta să împlinească vârsta venerabilă de un secol și un lustru.
Licențiat în ”Matematică” și ”Educație fizică”, profesorul Ion Mateescu a fost cadru didactic la Liceul ”Ion Maiorescu” din Giurgiu, unde a predat vreme de aproape patru decenii, în perioade diferite, ambele discipline în care s-a specializat. Dedicat profesiei, el a obținut rezultate remarcabile în activitatea didactică (unii dintre foștii săi elevi au devenit campioni în diverse ramuri sportive, iar alții – olimpici la matematică – au devenit cadre didactice la universități de prestigiu, din țară și din străinătate).
În timp, Ion Mateescu a donat Muzeului bunuri culturale cu valoare memorială deosebită și cu titlu de ”unicat”. El a oferit muzeografilor interesați informații inedite despre activitatea desfășurată de instituții și personalități de prim rang ale vieții culturale locale din vremea sa, pe care le-a cunoscut direct (Ateneul din Giurgiu și ctitorul sediului acestuia, filantropul Nicolae Bălănescu, precum și profesorul Savin Popescu), date care au fost folosite ulterior la realizarea unor lucrări cu valoare științifică și memorială (a se vedea volumele ”Ateneul” și ”Directorul”, tipărite sub egida Muzeului, respectiv a Bibliotecii județene ”I. A. Bassarabescu”, în anul 2019).
După moartea profesorului, Doina Mateescu, inginer constructor pensionar, fiica acestuia, a donat Muzeului câteva piese din mobilierul aflat în fosta locuință a tatălui său, îmbogățind astfel patrimoniul cu valoare memorială al instituției.
Muzeul județean ”Teohari Antonescu”, prin secția sa de istorie memorială, dorește să comemoreze personalitatea profesorului Ion Mateescu în cadrul unui eveniment propriu, care se va desfășura, cel mai probabil, în preajma Zilei naționale a României, țara sa, pentru care el a luptat în timpul celui de al doilea război mondial și pentru care a fost decorat.
Desfășurarea acestei prime acțiuni în memoria lui Ion Mateescu, cetățean de onoare al municipiului Giurgiu, decorat de Statul român și pentru întreaga sa activitate profesională (la împlinirea unui secol de viață), se va desfășura cu respectarea actelor normative în vigoare referitoare la derularea de activități în spațiul public. Expoziţia a fost realizată de către muzeografii Gelu Brâncoveanu şi Emil Păunescu, cel care a şi a îmbogăţit expoziţia muzeală cu o piesă de mobilier din anul 1930, pe care a primit-o în anul 1997 ca dar de nuntă de la profesorul Ion Mateescu.