Trebuie să menționăm că, în unele părți ale sale, acest material poate fi considerat un pamflet, chiar dacă tot ceea ce vă vom relata este real. Pentru început, vom relua sintetic un subiect despre care am mai vorbit și care între timp a generat informații noi.
Niște lămpi și niște substanțe
Pe 29 decembrie, anul trecut, discutam într-o emisiune pe Restart TV cu lidera Sindicatului Asistenților Medicali de la Ambulanța Giurgiu, Ioana Bădana, cu vicepreședintele Federației Sanitas, Răzvan Gae, și cu o asistentă medicală tot de la ambulanță, Mariana Iliescu, despre situația cel puțin ciudată în care s-a ajuns după ce, la solicitarea liderei de sindicat, Consiliul Județean Giurgiu a aprobat achiziționarea unui număr considerabil de lămpi UV pentru decontaminare anti- covid, și le-a transmis în folosință gratuită Ambulanței. Inițiativa liderei de sindicat a fost determinată de faptul că multe cadre medicale s-au plâns că au de suferit din cauza substanțelor folosite pentru decontaminare și dezinfectare, acestea reprezentând chiar un pericol pentru sănătatea oamenilor, astfel încât utilizarea lămpilor UV poate elimina acest pericol. Pe de altă parte, cu o carieră indelungată în Serviciul de ambulanță Giurgiu, asistenta medicală Mariana Iliescu, ne-a relatat și domnia sa despre problemele provocate de substanțele folosite pentru dezinfectare și decontaminare. Situația prin care a trecut, mai ales după ce s-a îmbolnăvit de covid, este pe cât de impresionantă pe atât de relevantă. Iar acest lucru a făcut-o să vorbească despre toate aceste probleme. Puteți urmări aici emisiunea și decalarațiile la care ne referim: https://www.restarttv.ro/ambulanta-cere-ajutor/
Revenim la respectivele lămpi UV. Care, la momentul la care realizam emisiunea, ajunseseră la Ambulanță. Gratuit. Credeți că cei din conducerea Ambulanței s-au bucurat și au apreciat inițiativa liderei de sindicat Ioana Bădana și au încercat să dea o mână de ajutor ca să fie efectuate procedurile pentru utilizarea lămpilor? Nicidecum. Ceea ce au făcut pare incredibil. Dar s-a întâmplat. S-au simțit ofensați și atinși la interes, cum spune românul. Și, nici mai mult nici mai puțin, au chemat-o pe Ioana Bădana la Comisia de disciplină. Un demers, evident, avizat și realizat inclusiv de directorul medical, Simion Lăudat și de, nici nu se putea altfel, managera Lupu Șerban Gabriela.
Am încercat să aflăm de ce s-a procedat așa și de ce se încearcă pedepsirea liderei de sindicat, culmea, pentru un demers util și benefic Ambulanței și tuturor angajaților acesteia. Directorul medical Simion Lăudat a invocat faptul că nu sunt utilizate lămpile fiindcă nu au primit anumite documente. Se prea poate, dar când l-am întrebat de ce a fost chemată Ioana Bădana la comisia de disciplină, ne-a declarat, cităm, „fiindcă a trecut peste noi”. Ceea ce este de-a dreptul halucinant este faptul că lidera de sindicat a fost acuzată că ar fi pus în pericol viețile colegilor ei. Cum să fi făcut asta? Să nu uităm că lămpile în cauză au fost achiziționate prin proceduri extrem de stricte și cu respectarea tuturor normelor. Fiindcă o instituție cum este Consiliul Județean nici nu putea face altfel. Pe de altă parte, doamna manager și dl. director medical ar trebui să se mai informeze. Astfel de lămpi sunt utilizate de mai mult timp în unități medicale de prestigiu și chiar în unele unități școlare.
Este destul de elocvent faptul că, după emisiunea din 29 decembrie, cei din conducerea Ambulanței au devenit mult mai cooperanți. În foarte scurt timp s-au declanșat procedurile pentru ca lămpile să poată fi utilizate. Au dat o mână de ajutor și cei din conducerea Federației Sanitas care au contactat Consiliul Județean Giurgiu pentru a lămuri situația. Și a fost lămurită, dar de ce să fi fost nevoie de atâta scandal? Poate conducerea Ambulanței Giurgiu a gândit altfel, în sensul că ar fi mai bine să cheltuie mulți bani tot timpul pe niște substanțe care mai presupun și niște riscuri, decât să utilizeze niște lămpi pe care le-a primit gratuit. Și așa mare a fost supărarea că nu se mai justifică achiziționarea de substanțe dezinfectante încât s-a trecut și la represalii. Dar lucrurile au luat și altă turnură.
Federația Sanitas a semnalat ministrului Sănătății și alte nereguli
În toiul acestui scandal, a revenit în prim plan și o anumită nemulțumire a managerei Lupu Șerban Gabriela față de înființarea Sindicatului Asistenților Medicali din Ambulanța Giurgiu. Încă de când se făceau primii pași în acest sens, Ioana Bădana s-a lovit de tot felul de piedici și de presiuni. Mai ales că a cerut să fie respectată legea și ceea ce prevede aceasta vis a vis de drepturile unei organizații sindicale și ale membrilor de sindicat. De aceea, în luna octombrie anul trecut, Federația Sanitas, din care face parte Sindicatul Asistenților Medicali din Ambulanța Giurgiu, se adresa ministrului sănătății, căruia îi aducea la cunoștință, printre altele, cităm: „La nivelul Serviciului de Ambulanță Giurgiu, conducerea acestei instituții a generat și continuă să mențină o stare conflictuală, refuzând să recunoască legitimitatea Sindicatului Asistenților Medicali, constituit legal la nivel de unitate și afiliat cu drepturi depline la Federația Sanitas din România. (…) Tot în sensul celor arătate, conducerea Serviciului de Ambulanță Giurgiu refuză în mod repetat dreptul de participare a reprezentanților organizației sindicale la ședințele Consiliului de administrație și ale Comitetului director al unității sanitare și refuză, de asemenea, punerea la dispoziția reprezentanților organizației sindicale a contractului colectiv de muncă.”
În adresa trimisă ministrului sănătății de atunci, Nelu Tătaru, mai sunt incluse multe acuzații aduse conducerii Ambulanței Giurgiu. Vicepreședintele Federației Sanitas, Răzvan Gae, avea să relateze și el despre astfel de aspecte. Tot aici puteți vedea și auzi despre ce este vorba: https://www.restarttv.ro/ambulanta-cere-ajutor/
Un fel de drept la replică mai mult strâmb
Să nu uităm de povestioara cu lămpile UV. După emisiunea din 29 decembrie, reacția conducerii Ambulanței Giurgiu a fost materializată printr-un drept la replică. Dar nu ni l-au trimis nouă, la Restart TV, cum ar fi fost normal, ci la o publicație locală. Mă rog, s-or fi gândit dumnealor că e mai discret și mai comod. Ceea ce am reținut, printre altele, este și următoarea afirmație, cităm: „Ambulanțele din dotarea SAJ-urilor au o dotare standard, acestea fiind autorizate periodic de o comisie națională de acreditare, motiv pentru care lămpile nu pot fi montate în autosanitare și folosite în mers, acestea pot fi folosite doar în staționare.” Ne-a uimit de-a dreptul această afirmație. Veți vedea de ce. Se întâmpla pe 30 decembrie 2020. Un comunicat semnat de asistenta șefă, Rodica Cărăbaș, cea care este și purtător de cuvânt al Ambulanței Giurgiu. Și care, atunci când am întrebat-o mai detaliat despre ce se întâmplă la Ambulanță, s-a eschivat. Și ne-a spus că nu se bagă!
După două săptămâni doar, la Ambulanță a fost efectuat un control de către inspectori ai ITM Giurgiu, care au verificat mai multe aspecte. Vorba vine, fiindcă din ce ni s-a transmis, au verificat mai mult ce își dorea managera Lupu Șerban Gabriela, iar de întrebat au fost întrebați de vorbă doar angajații indicați de aceasta, oameni de încredere cum s-ar spune. Așa că ITM-ul s-a prefăcut că a luat la cunoștință. Dar, s-a strecurat ceva aici. În raportul de control, cei de la ITM au scris și despre lămpile UV iar ca să nu mai lungim vorba, au scris negru pe alb că pentru aceste lămpi atribuțiile aparțin Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Ambulanței. Dar au demontat tot ce se scrisese în dreptul la replică despre lămpile UV.
Ia să vezi, nu este vorba de nicio comisie națională de acreditare, cum zicea comunicatul de la Ambulanță. Apoi, domnii inspectori de la ITM spun că nu au fost prezentate documente privind modul în care au fost selectate lămpile. Domnii inspectori de la ITM ar trebui să știe că acestea existau, Consiliul Județean le-a trimis încă din luna decembrie. Că nu au fost prezentate, este alt semn de întrebare. Oare tot se încearcă blocarea acestui proiect privind utilizarea lămpilor?
Vin din urmă și alte „fenomene”
Dar, să revenim la acest, de acum, celebru Comitet pentru securitate și sănătate în muncă. La câteva zile după raportul ITM, tot pe la jumătatea lunii ianuarie, a avut loc ședința Comitetului Director al Ambulanței (forul de conducere al instituției), la care, ce să vezi, a fost invitată, așa cum ar fi trebuit de mai multă vreme, și lidera sindicatului asistenților medicali, Ioana Bădana. Aceasta a pus în discuție mai multe probleme, care țin de interesul și protecția angajaților, dar acesta este un alt subiect, îl vom dezvolta cu altă ocazie, separat. Trebuie spus că managera Lupu Șerban Gabriela nu a participat, fiind deja în concediu medical. Poate și pentru că zilele acestea i se încheie mandatul și, știți cum este, sunt destui care încearcă să tragă de timp luându-și concediu medical. Mai ales că domnia sa nu prea mai găsește sprijin, știut fiind faptul că a fost tot timpul sprijinită de PSD. În schimb, Comitetul Director, luând act de raportul inspectorilor de la ITM, a hotărât, printre altele, și înființarea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă (!!!). Păi, acesta ar fi trebuit să existe, dar cum spune românul, mai bine mai tâziu decât niciodată. Însă, această hotărâre are ecouri nebănuite.
Faptul că în Comitetul Director, în urmă cu doar câteva zile, s-a decis înființarea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă este relevant și pentru altă situație. Există un proces verbal al unei ședințe (anul trecut, în vară) a unui presupus comitet de securitate și sănătate în muncă în care, printre altele, s-a decis că o angajată a Ambulanței nu poate să își mai desfășoare activitatea din motive de sănătate. Asta cu toate că, din aceleași motive, timp de doi ani, aceasta lucrase la compartimentul statistică medicală. Numai că managera Lupu Șerban Gabriela a ținut să o mute de acolo fiindcă angajata respectivă a avut curajul să o înfrunte și să îi cam spună niște adevăruri. Ei bine, acel comitet de securitate și sănătate în muncă, despre care acum Comitetul Director al Ambulanței spune că nu a existat, fiindcă, iată, a decis că îl înființează acum, a zis că angajata nu are starea de sănătate necesară iar femeia în cauză a fost dată afară de la Ambulanță. Atunci, care comitet de securitate și sănătate în muncă? Lăsând la o parte faptul că, așa cum reiese din procesul verbal de atunci, a fost format, ca și componență, cam pe lângă lege. Și, tot după lege, Legea 319 din 2006, așa zisul comitet chiar și-a depășit atribuțiile cu o astfel de decizie. Nu era de competența Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă să decidă așa ceva. Iar asta se poate constata foarte clar și în articolul 67 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Când se iau decizii ilegale pentru a acoperi alte ilegalități
Pare că suntem într-o telenovelă. Dar, din păcate, nu suntem. Este realitate. Și, ce credeți? Toată „povestioara” asta aproape incredibilă de la Ambulanță continuă. Spuneam mai devreme despre asistenta medicală care a lucrat vreo doi ani la statistică medicală fiindcă avea probleme de sănătate și a fost repartizată acolo, femeia având și o vechime de vreo 25 de ani la Ambulanță. Probleme de sănătate certificate și confirmate de medicina muncii, cu acte în regulă, cum mai sunt și alții la Ambulanță, nu e singurul caz. Și a lucrat acolo tot printr-o decizie semnată și aprobată de managera Lupu Șerban Gabriela. Care, cum se spune pe românește, s-a „sucit” brusc și a zis că asistenta despre care vorbim trebuie să lucreze astfel încât să nu fie respectate prescripțiile medicilor. Adică să își pună sănătatea în pericol. Dar, vina asistentei a fost doar aceea că i-a spus în față managerei despre niște multe nereguli.
Acum, în această perioadă, cu doar câteva zile în urmă, știți ce s-a mai întâmplat? După ce la compartimentul statistică medicală a rămas un singur angajat, acesta nu a mai putut face față volumului de muncă și s-a plâns de acest lucru. Știți ce decizie a luat onor conducerea Ambulanței? Să aducă un fost angajat de la acest compartiment, pensionat de vreo câțiva ani. Dar nu să îl angajeze, ci doar să îi promită că va fi plătit. Cum? La negru??? Cum să pui pe cineva care nu are un contract cu instituția să opereze cu fișele medicale ce trebuie prelucrate? Pentru doamna manager Lupu e simplu. Să ne amintim că în urmă cu ceva timp, după ce contabila șefă a demisionat de la Ambulanță (într-un scandal de delapidare despre care nu s-a mai aflat nimic până acum!) doamna Lupu Șerban Gabriela a adus-o pe mama domniei sale să calculeze salariile la Ambulanță. O pensionară care nu avea și nu a avut niciodată vreo legătură cu Serviciul de Ambulanță. Doar aceea că fiica sa, manager al Ambulanței, a considerat că poate face și asta? E o întrebare serioasă!
In ceea ce îl privește pe cel chemat să lucreze la statistică medicală, se pare, însă, că omul, având și el niște experiențe destul de neplăcute cu cei din conducerea Ambulanței de pe vremea când lucra acolo, a venit câteva zile și a renunțat. Iar acum, se caută cu disperare o soluție. Una pe care trebuie să o găsească directorul medical Simion Lăudat, cel care îi ține locul, deocamdată, managerei Lupu Șerban Gabriela. Fiindcă aceasta este în concediu medical, cum scriam. Oare de ce a acceptat și acceptă doctorul pensionar (!!!) Lăudat să fie parte la toate acestea?
Directorul pensionar, mâna dreaptă a managerului general. De ce?
Directorul medical al Ambulanței Giurgiu, Simion Lăudat, este un pensionar din sistem. Nu știm de când, dar știm că a fost tot timpul vârful de lance pentru tot ce a dorit managera Lupu Șerban Gabriela să execute. Fiindcă doamna Lupu obișnuiește să își pună planurile în practică mai mult prin intermediari. Pe care îi convinge prin diverse metode. Vom vorbi și despre acestea, să revenim la ceea ce îl determină pe directorul medical pensionar să facă ce îi spune managera. Păi, e simplu. Este doar matematică. Iată cum arătau veniturile directorului medical de la Ambulanță în martie 2019. Sunt date din martie 2019, ca să înțelegeți, și sunt de atunci pentru că asta este ultima postare pe site-ul Ambulanței:
Salariu de bază: 17857 lei (adică vreo 178 de milioane lei vechi)
- Spor de condiții de muncă: 8913 lei (adică vreo 89 de milioane lei vechi)
- Spor SD (sâmbăta și duminica?): 613 lei (6 milioane și ceva)
- Spor de tură: 1123 lei (mai bine de 11 milioane vechi)
- Ore în regim de gardă de luni până vineri: 4294 lei (cam 42 de milioane vechi)
- Ore în regim de gardă sâmbătă și duminică: 1227 lei ( peste 12 milioane lei vechi).
La care se adaugă indemnizația de hrană, anuală, de peste 41 de milioane lei vechi și voucherele de vacanță de 1450 lei (14 milioane 500).
Repetăm, sunt cifrele publicate pe site-ul Ambulanței, pentru… atenție, martie 2019. Vreți să le adunați, să faceți un total? Vreți să faceți un calcul și pentru perioada martie 2019- ianuarie 2021. Fără semnătura managerei Lupu Șerban Gabriela ar fi luat dl. director medical banii ăștia?
Așa că, o singură întrebare este elocventă: cum să ia directorul medical atâtea sporuri dacă nu ar fi de acord managera cu graficul de lucru și cu statul de plată? Nu poate. Domnul director medical, pensionar fiind, chiar poate și chiar a făcut atâtea gărzi? Ca exemplu. Iar domnul director medical chiar are dreptul să ocupe această funcție, pensionar fiind? Ca să nu mai vorbim că are o pensie de vreo 60 de milioane lei vechi. Orice medic din Serviciul de Ambulanță Giurgiu muncește de 10 ori mai mult și câștigă… oare cât?
Poate ne spune doamna consilier juridic de la Ambulanță, că tot este doamna manager în concediu medical și nu răspunde la telefon. Dar, la vremea când aproba aceste plăți nu prea era. Apropo, doamna manager apare în aceste date doar cu salariu de 19643 de lei (cam 190 de milioane lei vechi) și cu un singur spor, acela fiind de 38 de milioane lei vechi!
Vom prezenta, data viitoare și cum iau unii sporuri iar alții nu, de data aceasta despre simpli lucrători la Ambulanță. Unii, mai mulți, care muncesc serios și nu primesc ceea ce merită și alții, mai puțini, care primesc dar nu merită. O să aflați și de ce. Și veți afla, foarte curând și într-o ediție specială a emnisiunii „Interpelări”, pe Restart TV.
1 comentariu
[…] La Ambulanța Giurgiu se petrec fenomene care… […]