În condițiile în care Guvernul ne anunță pe toate căile că se luptă pentru a ne proteja cât mai mult de creșterile de prețuri la energie, același Guvern a avut grijă, sub pretextul plafonării prețurilor, să emită o ordonanță de urgență care oferă operatorilor din domeniu posibilitatea să emită facturi cu valori mai mari. De exemplu, OUG 27 din 18 martie 2022, prevede la articolul 1) că, în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, prețul final la energie electrică facturat de furnizori este după cum urmează:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.
Cu alte cuvinte, ordonanța dă dreptul furnizorului să practice alte tarife, evident, mai mari, decât cele stabilite în contractul cu clientul. Iar asta se întâmplă inclusiv în cazul contractelor în care clientul a ales un tarif fix, ce nu poate fi modificat de furnizor pe toată perioada contractului. Iar aceia care au ales o astfel de variantă ca și măsură de prevedere, pentru ca furnizorul să nu le mărească tariful, nu mai pot beneficia de ea fiindcă a avut grijă Guvernul să dea o ordonanță!!! Așa că degeaba ai încheiat un contract cu un tarif, să zicem, de 0,37 lei/ kWh, care să rămână neschimbat pe toată durata contractului (ofertă pe care chiar furnizorul a făcut-o!), fiindcă acum furnizorul poate factura la un tarif de peste două ori mai mare. Iar contractul nu mai contează! Că Guvernul dă el ordonanțe de urgență! Și, atenție, este valabilă până la 31 martie 2023 (deocamdată), ca să nu aibă săracii furnizori de pierdut!!!
Și, o altă „interesantă măgărie” din ordonanță este faptul că i se dă dreptul furnizorului să stabilească tarifele pe baza consumului mediu din anul 2021, adică exact din anul în care clienții au ales dintre ofertele puse pe piață de furnizori pentru a încheia contracte pe piața liberă. Ori, orice om a ales o ofertă avantajoasă, calculând în funcție de cât știa că are consumul mediu, astfel încât facturile să nu depășească ceea ce plătea și până atunci. Dar a venit ordonanța asta și a ales degeaba. Ca să nu mai vorbim că, știind ce este trecut în contract, nu și-a făcut griji să facă economie la energie mai mult decât trebuie, crezând că este apărat de prevederile contractului încheiat de bun credință cu furnizorul. Dar nu este apărat și de ceea ce decide Guvernul.