Restart TV
Actualitate

„Fals tratat de muzeologie”, o premieră marcată de muzeograful Emil Păunescu

Joi, 29 septembrie 2022, începând cu ora 13,00, Muzeul Național de Istorie a României a găzduit o lansare de carte, organizată în colaborare cu Muzeul județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu. Cartea se numește Fals tratat de muzeologie și este alcătuită din două volume ce însumează peste 1000 de pagini, publicate la Editura ”Sud” din orașul Bolintin Vale. Titlul (parțial autoironic) s-a dorit un omagiu pentru înaintașul Alexandru Odobescu, magistrul arheologului Teohari Antonescu.

Autorul lucrării, Emil Păunescu, a absolvit Facultatea de istorie din București în urmă cu o jumătate de secol și a profesat numai în muzee, cu precădere la cel din orașul natal Giurgiu, la conducerea științifică a căruia s-a aflat timp de 15 ani.

Pe parcursul anilor pandemici, Emil Păunescu a reunit în cuprinsul celor două volume trei posibile cărți separate: o istorie a carierei sale muzeologice (de factură memorialistică), un raport – pentru unii poate plictisitor – al activităților profesionale (de factură bibliografică) și o culegere de învățăminte teoretice, sedimentate în urma experiențelor trăite. El a studiat încă din facultate problematica incitantă a cooperării intelectuale și militează pentru aplicarea ei în practică, inclusiv în lumea muzeelor și a slavgardării patrimoniului. Până la proba contrarie, se pare că lucrarea este prima autobiografie aproape completă a unui muzeolog român.

Lansarea cărții „Fals tratat de muzeologie” a fost o premieră pentru muzeografia românescă, onorată de directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. L-au susținut pe autor cu discursuri pertinente prof. univ. dr. Constantin Stoenescu de la Facultatea de Filosofie a Universității București, prof. dr. Nicolae Scurtu (cunoscut istoric literar și colecționar), Vasile Grigore (președintele Asociației de Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu și al Editurii ”Sud”). Au mai luat cuvântul Lili Ganceva (director executiv al Asociației Euroregiunea ”Danubius”) și Florentina Nițu (decan al Facultatea de Istorie a Universității București), precum și scriitorul Nicolae Țone (directorul Editurii Vinea). În public au fost prezenți și reprezentanții unor instituții centrale: Ministerul Culturii, Arhivele Naționale, Muzeul Țăranului Român etc. Susținătorii giurgiuveni (de la Muzeu, Bibliotecă și Arhive), unii deplasați prin bunăvoința Primăriei și a Consiliului județean, au asistat la un succes de prestigiu al muzeografului Emil Păunescu.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate