Restart TV
Actualitate Știri

Cu Covid sau fără Covid? Răspândirea coronavirusului este favorizată de incompetență și de indolență

Faptul că raportările despre Covid- 19 pentru județul Giurgiu nu sunt așa catastrofale ca acelea de la nivel național nu ar trebui să ne liniștească. Nu sunt unul dintre aceia care nu cred în coronavirus, ba dimpotrivă, cred că există și cred că trebuie să fim cu toții foarte atenți. Dar ceea ce s-a întâmplat la Giurgiu în ultima perioadă numai atenție nu a fost. Și mă refer aici nu la locuitorii orașului și județului, ci la autorități și instituții. Tocmai acelea care ar trebui să dea dovadă de maximă atenție și implicare.

De exemplu, ni s-a comunicat că șeful ISU Giurgiu, Radu Covaci, a fost depistat pozitiv și că au fost identificați contacții direcți, au fost testați, au mai fost găsiți trei pozitivi. Și cu asta basta. Dar s-a interesat cineva de unde s-a infectat Radu Covaci? Că nu vorbim despre o persoană venită acum din Italia, de exemplu, ci de șeful de la ISU. Poate ne spune cineva de ce contacții direcți ai acestuia, ale căror teste au ieșit negative, nu au fost carantinați. Așa cum a fost președintele Consiliului Județean, Marian Mina, și el contact direct al lui Radu Covaci. Ar fi trebuit ca toți ceilalți să fie tot președinți la Consiliul Județean sau membri PSD? Pe urmă, nu s-a mai spus nimic despre contacții direcți ai celorlalți trei depistați pozitiv.

Al doilea exemplu. La Ambulanță a fost depistat inițial pozitiv un ambulanțier, apoi ni s-a spus că au fost găsiți 16 contacți direcți (la fel și la ISU, ce coincidență!), au fost testați și au fost depistați pozitiv trei dintre aceștia (altă coincidență!). Dar nu s-a interesat nimeni cum și de unde a luat ambulanțierul virusul. A transportat bolnavi de Covid? Sau din altă parte? Dacă a transportat ce să credem, că nu s-a protejat, că nu a respectat regulile de protecție? Apoi am aflat că la Ambulanță au fost 28 de teste, nu 16. Adică, pentru ceilalți trei au fost depistați doar 12 contacți direcți? Este la mintea cocoșului că acolo toată lumea lucrează cu toată lumea, nu stau izolați unul de altul, asta este natura activității lor. Și, pe de altă parte, la fel ca la ISU, contacții verificați și care au ieșit negativ nu au fost carantinați. Trebuia să fie și ei șefi la Consiliul Județean sau membri PSD?!! Nu spun că ar fi normal, e bine să nu carantinezi omul dacă e sănătos, dar la Marian Mina a fost normal?

Am semnalat, inclusiv în emisiune la TV și i-am spus doamnei prefect că ar fi fost normal, chiar obligatoriu, ca la ISU și la Ambulanță să fi fost testați toți angajații. În primul rând pentru protecția lor și pentru că este dreptul lor să știe și să se protejeze, să se îngrijească. Și tot în primul rând, pentru că cei de la ISU și de la Ambulanță intră în contact cu mulți oameni, permanent. Cum ar fi ca un ambulanțier sau o asistentă, neștiind că sunt infectați, să meargă la o intervenție la un caz care nu are legătură cu coronavirusul, la un bolnav, un bătrân cu diabet să spunem și, CULMEA, să îl infecteze în loc să îl ajute! Și nu ar fi vina lor, să nu fiu înțeles greșit. Vina este a celor care trebuie să decidă și să ia măsuri pentru ca, în primul rând, angajații de la ISU și de la Ambulanță să fie primii protejați și ajutați.

Am semnalat că la aceste două instituții nu se prea respectă regulile de protecție cum trebuie, și asta am constatat personal. Așa i-am spus și doamnei prefect. Că acolo nu se prea poartă măștile, în sedii și în spațiile unde se întâlnește unul cu altul. Mi-a răspuns că nu crede. Că Radu Covaci este cel mai atent cu regulile astea. Păi, atunci, cum și unde s-a infectat. Mi-a spus că directoarea de la Ambulanță este stresată. Păi, asta înseamnă că nu trebuie să respecte regulile care ne sunt impuse nouă celorlalți? Ba, dimpotrivă! Trebuie să se asigure că le respectă toți. Pentru binele lor și al celor pe care trebuie să îi ajute. De ce nu se întâmplă așa și de ce nu vrea nimeni să vadă aceste lucruri? Și angajații de la ISU și cei de la Ambulanță își fac datoria și merită toate aprecierile și felicitările. Dar de ei cine are grijă? I-am spus doamnei prefect să meargă să verifice sau să trimită pe cineva. Nu s-a întâmplat.

În ceea ce privește necesitatea testării tuturor angajaților de la ISU și de la Ambulanță, mi s-a spus că nu se poate, că nu prevede legea. Ba se poate! Vă spun eu! Și este nevoie, ca să știe oamenii ce și cum, nu să stea cu grijă și în stres continuu. La fel și la DSP, unde tocmai directoarea a fost pozitivă. Sunt instituții care lucrează permanent împreună. Dar, dacă aici, la Giurgiu, nimeni nu vrea să ia toate astea în considerare, poate e nevoie să vină ministrul de Interne și cel al Sănătății ca să le spună șefilor de aici ce au de făcut. Sau să găsească șefi care știu ce au de făcut.

Nu în ultimul rând, mi-a atras atenția cazul bătrânului de la Centrul din Oncești, transportat cu elicopterul la Târgu Mureș. De fapt, mi-a amintit că și acolo 19 persoane, din care 16 bătrâni (asta știm până acum) au fost infectați. Și totul a pornit de la o infirmieră. Dar de unde și cum s-a infectat ea, s-a interesat cineva? De ce a ajuns să îi infecteze și pe ceilalți? Ce măsuri de protecție s-au aplicat? Dacă s-au aplicat. Ce ne poate spune conducerea DGASPC despre asta? Dacă ne va spune. De exemplu, la intrarea în serviciu, acolo, se făcea o minimă verificare, a temperaturii măcar? Așa cum ar trebui și la celelalte instituții, și nu se face. Eu, dacă vreau să intru la Kaufland, mi se verifică temperatura. Dar când o infirmieră, o asistentă, un pompier intră în tură, are grijă cineva să facă măcar asta? Cine trebuie să se ocupe ca acest lucru să se întâmple? Probabil miniștrii de Interne și de la Sănătate!!!

Și, repet, asta ar fi, în primul rând, spre binele angajaților de la ISU, de la Ambulanță, de la DGASPC și de oriunde, poate chiar de la Prefectură. Șefii acestor instituții, trebuie să înțeleagă (dacă le pasă și dacă pot) că prima lor responsabilitate este să aibă grijă de cei pe care îi conduc și nu de cine știe ce alte mofturi. Fiindcă oamenii de acolo sunt cei care trebuie să aibă grijă de noi. Și trebuie să aibă grijă cineva și de ei.

De aceea spuneam că cifrele din raportări nu ar trebui să ne liniștească, fiindcă la Giurgiu sunt mai puține cazuri. Or fi puține, dar dacă sunt din rândul celor care și așa se luptă din răsputeri cu nenorocirea asta, sunt de zeci de ori mai periculoase.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate