Consiliul Județean Giurgiu a transmis o adresă către toate primăriile din județ, referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân. În textul adresei este subliniat faptul că cea mai eficientă metodă este sterilizarea, inclusiv sau, mai ales, a câinilor din gospodăriile populației, fiind menționate și prevederile legislative care obligă la această procedură. Iată adresa:
„În atenția: Domnului Primar
Stimate Domnule Primar,
Referitor la problema gestionării câinilor fără stăpân, în urma consultării cu federațiile pentru protecția animalelor și a ONG-urilor de profil, au reieșit câteva concluzii pe care vi le comunicăm și care pot fi utile soluționării situației extrem de grave la nivelul localităților aparținând județului Giurgiu.
Câinii fără stăpân sunt rezultatul abandonului pe domeniul public al puilor nedoriți, din gospodării. Aceștia se înmulțesc necontrolat și creează situația în care ne aflăm de ani de zile. Ani la rând, autoritățile publice locale au capturat și ucis câinii, fără să se ajungă la niciun rezultat. Situația de pe străzi este la fel de gravă, iar acest lucru se întâmplă deoarece problema a fost abordată în mod greșit, tratând efectele și nu eliminând cauza acesteia.
Cauza problemei o reprezintă puii proveniți din curțile cetățenilor și nicidecum faptul că diverse dube pline cu câini abandonează animalele pe raza localității respective. Nu negăm că acest lucru se poate întâmpla, dar un calcul simplu arată că lucrurile stau altfel: la o medie de 1000 de gospodării pe localitate și implicit 1000 de câini cu stăpân, jumătate, adică 500, sunt femele. Din acestea, fiind legate sau în țarcuri, să presupunem că se împerechează doar jumătate, ceea ce înseamnă 250 de femele gestante. Fiecare femelă fată de 2 ori pe an, cel puțin 5 pui, adică 10 pui/femelă. Rezultă astfel 2500 de pui care, majoritatea, vor fi abandonați pe domeniul public, pe câmp, la marginea localității, la pădure, ș.a.m.d.
Așadar, soluția pentru rezolvarea definitivă a problemei câinilor de pe domeniul public este înlăturarea cauzei problemei, respectiv sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân, dar și a celor de pe domeniul public. Există și cadru legal pentru aceasta – Legea 258/2013 impune obligativitatea sterilizării câinilor cu stăpân (fără valoare chinologică), iar amenda în cazul neconformării este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Legea permite primăriilor să sprijine aceste acțiuni și să achiziționeze servicii medicale veterinare pentru a steriliza gratuit câinii cu și fără stăpân!
Având în vedere situația actuală extrem de gravă, pentru ca rezultatele să fie vizibile, dar și pentru rezolvarea eficientă și definitivă a problemei la nivelul întregului județ, este nevoie de acțiuni coordonate, susținute, la nivelul fiecărui UAT. Pentru 1000 de gospodării, achiziția a minim 600 sterilizări/an (300 primăvara și 300 toamna, înainte de perioada de împerechere), cu prioritate femelele, va permite ca în anul al treilea, problema să fie aproape rezolvată.
Capturarea câinilor de pe domeniul public nu face decât să permită altora, din alte locuri sau a puilor abandonați, să ocupe acel spațiu, câinii fiind animale teritoriale. Sunt bani cheltuiți degeaba! De asemenea, investiția în construcția de adăposturi, pe lângă costurile enorme de realizare, iar apoi de funcționare, nu se justifică. Adăpostul se va umple imediat de câini, va avea nevoie de sume enorme pentru funcționare (hrană animale, angajați, tratamente, servicii medicale ș.a.m.d.), iar străzile se vor umple imediat de pui abandonați din curți, izvorul acestui flux fiind nesecat. Cu sume mult mai mici, sterilizând animalele, problema se rezolvă eficient și definitiv.
În final, reamintim faptul că există lege specială pentru gestionarea câinilor fără stăpân (OUG 155/2001), iar autoritățile locale pot realiza aceasta prin servicii și adăposturi proprii sau prin concesionarea acestor servicii către ONG-uri. Orice altă metodă (asocierea/aderarea UAT-urilor cu diferite ONG-uri sau achiziția de servicii de capturare și adăpostire a câinilor de la societăți comerciale) este ilegală!
Vă rugăm să luaţi toate măsurile pe care le consideraţi necesare şi adecvate localităţii dumneavoastră, luând în considerare inclusiv achiziţia de servicii medicale veterinare de sterilizare a câinilor, aşa încât să putem rezolva definitiv problema câinilor fără stăpân din judeţul Giurgiu, pentru confortul și siguranța cetățenilor, dar și pentru bunăstarea animalelor.”
Cu stimă,
Președintele Consiliului Județean,
Dumitru BEIANU