Se pare că am cam intrat în linie dreaptă pentru alegerile locale, cele mai disputate și mai discutate dintre toate tipurile de alegeri. După o perioadă în care au fost lansate multe variante și speculații, se limpezesc apele. Știm deja cine candidează și unde, din partea principalelor forțe politice. De aceea, pentru început, vă propunem o sintetică analiză, cel puțin la acest moment. În care ne referim la principalii competitori (ne cerem scuze celorlalți, nu sunt de neglijat, dar mai au mult de muncit).
Să începem cu cei care candidează pentru funcția de primar al municipiului Giurgiu, într-o ordine aleatorie.
NICOLAE BARBU- candidat din partea Pro România: primar în funcție, asta înseamnă un avantaj. Dar are și dezavantajul că i se impută ceea ce nu este încă rezolvat în oraș. Are deja două mandate și știe bine ce înseamnă administrația locală, de acolo, din prima linie. Din acest punct de vedere este, de asemenea, avantajat, în discuțiile cu alegătorii, cărora știe ce să le spună pentru că este foarte bine informat. Are proiecte finalizate și proiecte în derulare pe care le poate prezenta și pe care își poate structura programul pentru această campanie. Are și de înfruntat ceea ce nu s-a realizat încă, fiindcă oamenii lui îi reproșează, fiindcă este primar. A plecat de lângă PSD iar asta nu îl dezavantajează neapărat, fiindcă se știa de mai mult timp că nu mai este în prea bune relații cu liderii acestuia. Va avea probleme cu lista de candidați pentru consilieri locali și nu va fi avantajat de eventualul candidat pentru președinția Consiliului Județean. De aici poate pierde voturi în municipiu. Adică unde candidează. A început campania vizuală foarte bine, bannerele au apărut la timp și sunt decente și, spunem noi, contează.
ADRIAN ANGHELESCU- candidat din partea PNL la funcția de primar al municipiului Giurgiu: S-a remarcat în primul rând ca fiind „aviatorul”. O profesie frumoasă, care presupune calități deosebite. Dar și ca un om inteligent, dinamic, cu inițiativă, implicat și responsabil. Ca și consilier local a fost activ și a luat în serios cu adevărat ceea ce avea de făcut acolo. Are, este adevărat, mai puțină experiență, și administrativă și politică. Poate compensa prin mai multă atenţie şi luciditate. Este entuziast tot timpul, ceea ce poate fi și un avantaj dar și un dezavantaj. A avut de înfruntat până de curând procedurile care au trebuit parcurse pentru a fi desemnat ca și candidat al PNL Giurgiu. Asta poate fi un handicap, oamenii au aflat despre el dar au știut destul de târziu că va fi candidat. Are nevoie de informații și va trebui să le caute, ca să știe ce trebuie să transmită giurgiuvenilor despre cum și ce vrea să facă pentru ei. Mai are un dezavantaj, nu are o echipă foarte bine închegată care să lucreze pentru el și să aducă aceste informații dar și să ducă mesajele lui mai departe. Are, însă avantajul că nu poate fi bănuit de vreun anume interes dubios, pentru că nici nu i se poate imputa nimic din trecutul său. La capitolul experiență poate fi, însă, un avantaj faptul că lângă el, în tandem, candidează Dumitru Beianu la președinția Consiliului Județean.
MARIAN MĂROIU- candidat din partea PSD la funcția de primar al municipiului Giurgiu: A fost până de curând, considerat, ca fiind aproape sigur candidatul PNL la funcția de primar al municipiului. Au existat, este adevărat, niște semnale că nu ar fi așa, inclusiv din partea președintelui PNL Giurgiu, Dan Motreanu, care i-a tăiat la un moment dat un pic din avânt. Giurgiuvenii îl știu pe Marian Măroiu pentru campania permanentă pe care a dus-o, cu o echipă pe care a format-o și a condus-o (în tricouri galbene) organizând diverse acțiuni. Dar și pentru niște sticle de vin cu caracter electoral, pentru niște pliante sau pentru agenții electorali care băteau pe la uși să strângă niște semnături în favoarea sa (fără să aibă vreun temei justificat). Este cunoscut și pentru că a fost (sau mai este?) un apropiat al controversatului personaj Marin Anton, cel care a fost dat afară din PNL direct din funcția de președinte al Organizației de la Giurgiu. Măroiu a plecat brusc din PNL la PSD și a devenit tot la fel de brusc candidatul PSD la Primărie. Asta a bulversat pe mulți, și de la unii și de alții. Ceea ce este și mai interesant este că PSD-ul înghite greu această mișcare. Iar asta va conta mult în ceea ce privește voturile din municipiu pentru președinția Consiliului Județean, unde candidează Marian Mina din partea PSD, și nu în favoarea acestuia.
ALEXANDRU VLADU- candidat din partea ALDE la funcția de primar al municipiului Giurgiu: Fost viceprimar, un om pragmatic, inteligent, cu o capacitate de organizator deosebită, cu experiență și atent la detalii. A fost viceprimar în primul mandat de primar al lui Nicolae Barbu, cu care a colaborat foarte bine până la un anume moment. A fost unul dintre cei care au contribuit, de altfel, la succesul lui Nicolae Barbu din 2012 în fața lui Lucian Iliescu, alături de alții, evident (nu îi numim aici, o vom face în alt context). A candidat și în 2016, când finala s-a disputat între Nicolae Barbu și Florian Nicolae, dar a avut un rezultat onorabil (de altfel, voturile lui, aproape că l-au privat pe Floricel de funcția de primar). A fost și este în ALDE, a rămas în acest partid după ce aproape toată organizația a trecut la PNL cu președintele Toma Petcu în frunte. Se spune, însă, că ar fi trecut și el la PNL dar nu i s-au dat garanții că va ocupa funcția pe care a cerut-o. Unii îi reproșează că a avut de câștigat, ca om de afaceri, din contracte cu statul și/ sau cu administrația locală, din care a făcut parte. S-a distanțat de Nicolae Barbu pe fondul campaniei din 2016, când au devenit adversari electorali, a fost chiar un conflict atunci (nu intrăm în astfel de amănunte acum). Spuneam că este pragmatic: știe că nu va câștiga fotoliul de primar dar știe și să vadă în perspectivă. Va avea probleme cu lista de consilieri, ALDE nu prea mai are resurse din acest punct de vedere.
Am prezentat, cum spuneam la început, o succintă radiografie despre candidații principali la funcția de primar al municipiului Giurgiu. Fără pretenția de a fi o analiză foarte elaborată. Doar păreri. Ar mai fi de spus, totuși, ceva. Din ce constatăm în media locală, bătălia a început, este în desfășurare dar sunt câțiva „grei”, în afara celor care candidează, care stau deoparte. Ar fi, să spunem, senatorul Niculae Bădălău, care nu se prea înghesuie la campanie, dar și deputații Toma Petcu și Alexandru Andrei, care, nici ei, nu se agită să apară lângă candidații PNL. Poate ne înșelăm sau poate îi lasă doar pe candidați să își încerce forțele? Să așteptăm parlamentarele?
Mulțumim pentru atenție, data viitoare despre Consiliul Județean!