Restart TV
Actualitate Știri

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv în dosarul fostului senator de Giurgiu, Cristian Marciu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi achitarea fostului președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu şi de uzurpare la calităţi oficiale. Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu (senator PSD de Giurgiu), deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În primă instanţă, Călin Popescu Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ÎCCJ, în decembrie 2021. Ulterior, Parchetul General a făcut apel, urmând ca un complet de cinci judecători să dea verdictul final în acest caz. Parchetul General susţinea că, potrivit Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal). Concret, acuzațiile se refereau la faptul că, în baza acestei decizii, Cristian Marciu nu ar fi avut dreptul de a candida pentru funcția de senator, având în vedere decizia care stabilea că se află în incompatibilitate, decizie care a avut la bază faptul că (așa cum a fost stability de către Agenția Națională de Integritate), în perioada în care a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Giurgiu ar fi avut afaceri cu această instituție prin firmele sale.

Mai simplu spus, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost acuzat că, în perioada 2017- 2019, în calitate de președinte al Senatului, nu a dat curs solicitării de a derula procedurile de încetare a mandatului de senator al lui Cristian Marciu care, potrivit deciziei de incompatibilitate, nu ar fi avut dreptul să candideze în 2016, când a fost ales ca membru al Senatului.

În luna martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori în acest caz, el declarând atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate