Restart TV
Naționale Știri

Angajatorii care întârzie plata salariilor cu mai mult de o lună vor fi amendați drastic

Potrivit modificărilor adoptate ieri de Guvern la Codul Muncii, munca subdeclarată și întârzierea plății salariilor vor fi pedepsite cu amenzi usturătoare. Muncă subdeclarată înseamnă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale. Munca subdeclarată va fi sancționată cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare salariat.

O altă nouă prevedere spune că va fi sancționată primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Încălcarea acestei dispoziții va fi sancționată cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fiind păstrat plafonul maxim de 200.000 de lei în cazul în care sunt identificați mai mulți salariați într-o astfel de situație.

Guvernul a mai decis să crească, de la 60 la 90 de zile, perioada în care munca suplimentară poate fi compensată cu ore libere plătite dar și să sancționeze întârzierile la plata salariilor. Astfel, angajatorii care nu achită la timp salariile și depășesc termenul stabilit cu mai mult de o lună vor putea fi sancționați cu amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit remunerația. Fac excepție angajatorii care află sub incidențaLegii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Lasă un comentariu

* Prin folosirea acestui formular ești de acord cu prelucrarea datelor tale personale.

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe site-ul www.restarttv.ro, vă exprimați acordul expres pentru folosirea informațiilor stocate. Sunt de acord! Citește mai mult

Politica de confidențialitate